Praktische informatie

Portugal in het kort

Portugal ligt in het zuidwesten van Europa, aan de Westkust van het Iberisch Schiereiland. Het vasteland is ca. 92.000 km2 groot wat neerkomt op ongeveer 2,5 keer de oppervlakte van Nederland. De Azoren en het eiland Madeira horen ook bij Portugal, die beide autonome regio’s zijn. Portugal heeft ruim 10,5 miljoen inwoners waarvan ruim 500.000 in de Portugese hoofdstad Lissabon leven. Meer dan veertig procent van de Portugezen woont aan de westkust van het land, in of rondom de twee grootste steden Lissabon (Lisboa) en Porto (Oporto). Gezien ook Portugal te maken heeft met verstedelijking, verhuizen steeds meer mensen naar deze regio’s en naar de Algarve, Madeira en de Azoren. Portugal is lid van de Europese Unie sinds 1986 en maakt ook gebruik van de Euro.

Afstand / reisduur

Portugal ligt op meer dan 2.000 km afstand van Nederland. De beste en meest comfortabele manier om naar Portugal te reizen, is per vliegtuig. Vanuit Amsterdam, Eindhoven, Groningen en Rotterdam gaan rechtstreekse vluchten naar Lissabon, Porto en Faro. De vlucht duurt ongeveer tweeëneenhalf uur.

Kijk op onze vliegen naar Portugal pagina voor meer informatie over de vluchten en alle reismogelijkheden van Echt Portugal vakanties.

NB. In Portugal is het tijdsverschil -1 uur, dat betekent dat het in Portugal 1 uur eerder is dan in Nederland.

De bevolking

Het leven van de Portugezen speelt zich overdag veelal af op straat, wat vaak een levendig en meestal gezellig straatbeeld oplevert. Veel Portugezen zijn bijzonder nieuwsgierig en praten graag en veel, waardoor je overal kleine cafés, soms met terras, tegenkomt. Hier tref je de inheemse bevolking, die bij veel sterke koffie of Portugese wijn lief en leed met elkaar deelt.

De Portugezen zijn een trots, uitbundig en vrolijk, maar ook een melancholisch volk. Ze herinneren en verwerken de gebeurtenissen op hun eigen manier wat je kunt merken aan hun muziek, literatuur en schilderkunst.

In de Portugese cultuur kom je een sterke band met de oceaan, het strand en de historische ontdekkingsreizen tegen, die diep geworteld zijn in het alledaagse leven. De zee wordt bezongen in de muziek, breed verwoord in de literatuur en genuttigd door middel van overheerlijke, uitgebreide vismaaltijden.

Cultuur

Portugal is een christelijk land met ca. 95 procent katholieken. Het geloof en de verering van de heilige Maria spelen een belangrijke rol in de cultuur van Portugal. Op elk openbaar gebouw zie je een kruis of een heiligenbeeld, en ook de christelijke feesten worden elk jaar groots gevierd. Portugal kent talloze traditionele feesten (Festas), folklorefestivals, processies, jaarmarkten (Feiras) en oogst- en bloemenfeesten. Behalve de christelijke feesten worden ook veel Arabische en middeleeuwse feesten gevierd. De meeste feesten vinden in de zomer plaats. Dan worden dorpen en steden kleurrijk versierd en men geniet van dans, muziek en lekker eten en drinken. Dus ga tijdens je rondreis door Portugal vooral op zoek naar festivals en feesten om kennis te maken met de Portugese cultuur en tradities.

De traditionele Portugese cultuur is sterk gekenmerkt door het Portugese levenslied, de zogenaamde Fado. Dit van het Latijnse ‘fatum’ afkomstige woord betekent ‘noodlot‘. In deze typisch Portugese muziek worden meestal de liefde en de dood op melancholieke wijze bezongen. De Fado neemt in het leven van Portugezen een bijzondere plek in, waardoor je deze (live) muziek op je rondreis of vakantie vaak tegen zult komen.

Ook kenmerkend voor Portugal is de typische architectuur. De naar koning Manuel I (1469-1521) vernoemde Manuelstijl pronkt met weelderige versieringen en elementen uit de late gotiek, de renaissance en de Moorse cultuur. De invloed van de Moren zie je ook terug in de zogenaamde Azulejos, tegeltjes van aardewerk die je overal kunt ontdekken: in kerken, op gevels van huizen en stations, als versiering van binnenplaatsen en trappen, op muren en vloeren en zelfs op tafels. Deze kleurrijke tegeltjes vertellen niet alleen het verhaal van Portugal, maar dienen tevens ter bescherming van gebouwen, dempen het geluid en weren de hitte.

Elektriciteit

In Portugal levert het elektriciteitsnet 220 volt, en net als in Nederland gebruikt men dezelfde soort stopcontacten. Je hebt in Portugal dus geen verloopstekker nodig.

Eten en drinken

De Portugese keuken is in Nederland weliswaar minder bekend, maar van uitstekende kwaliteit en bijzonder smaakvol!

De Portugese keuken is net zo rijk en gevarieerd als het landschap in Portugal. Door de vele zonuren hebben de vele groente- en fruitsoorten een intense smaak. Het brood wordt de hele dag door gebakken en is daardoor bijzonder vers en lekker. De oceaan levert natuurlijk volop verse vis, en er wordt in de Portugese keuken veel aandacht besteed aan de kwaliteit van vlees. En uiteraard mag een goed glas wijn niet ontbreken... op onze pagina over Portugese wijnen vind je meer informatie over de beroemde Port, de Vinho Verde en meer.

Portugezen eten doorgaans drie keer per dag, waarbij de belangrijkste maaltijden het middageten tussen 12.00 en 14.30 uur en het avondeten tussen 19.30 en 22.30 uur zijn. Het middag- en avondeten zijn voor de meeste Portugezen volwaardige warme maaltijden.

Buiten de deur eten is in Portugal heel normaal. Daarom vind je hier een grote variëteit aan restaurants voor de meest uiteenlopende wensen en smaken. Doorgaans kun je tussen 12.00 en 15.00 uur terecht voor het middageten en tussen 19.00 en 22.00 uur voor het avondeten, maar in de grotere steden en in de uitgaanswijken hebben restaurants vaak ruimere openingstijden. Afgezien van de restaurants in de dagelijks geopende winkelcentra moet je rekening houden met een wekelijkse rustdag, die in sommige stadscentra soms in het weekend is.

De vele traditionele, typisch Portugese gerechten mag je op je rondreis in Portugal zeker niet missen! Een uitgebreid overzicht vind je op de aparte pagina over de Portugese keuken.

Geschiedenis

De oudste menselijke sporen in Portugal dateren uit de 10e eeuw v.Chr. van de Feniciërs. Dit volk bracht veel tijd op zee door en bouwde handelsposten langs de kust van Portugal. Ca. 800 jaar v.Chr. vielen Keltische stammen Portugal binnen en bouwden boerderijen en dorpen. De Romeinen kwamen aan het begin van de 2de eeuw v.Chr. naar Portugal en bleven er ruim 600 jaar. Van deze tijd getuigen veel wegen, bruggen en plaatsen als Evora en Coimbra, waar nog steeds tempels en veel oorspronkelijke gebouwen te vinden zijn. De Moren, een Arabisch volk uit Noord-Afrika, vielen in 711 het Iberisch schiereiland binnen en veroverden de hele zuidkust, ook het gebied van de Algarve. De Algarve werd een Moors koninkrijk met sterke tradities, die je tot op de dag van vandaag terug kunt vinden in het voedsel en de bouwkunst. Met de Moren verschenen ook de Islamitische leer en vele nieuwe soorten gewassen zoals katoen, rijst, citroenen, sinaasappelen, vijgen en amandelen.

Portugal kende met de 15de en de 16de eeuw twee gouden eeuwen. In deze tijd werd het land wereldleider op het gebied van expeditie en zeevaart. Hendrik de Zeevaarder begon een zeevaartschool in Sagres aan de Algarve. Hier kwamen kaartenmakers en zeelieden bij elkaar om ideeën uit te wisselen en zich voor te bereiden voor de grote ontdekkingsreizen. In 1498 ontdekte Vasco da Gama de zeeweg naar India en Pedro Alvares Cabral ontdekte Brazillië in 1500 n. Chr. Portugal had een eeuw lang het monopolie in de handel met Afrika en Indië. Deze handel bracht grote rijkdom aan het land. Lissabon was destijds het belangrijkste handelscentrum van Europa, en de Portugese koningen werden de rijkste heersers ter wereld. Na een nederlaag in Marokko in 1578 kwam aan al deze voorspoed een einde. Het land werd bezet door Spanje, met de Spaanse koning Filips II als staatshoofd. Veel Portugese overzeese gebiedsdelen vielen in handen van de Spanjaarden, de Hollanders en de Engelsen. Door het verzet van het Portugees nationalisme kwam zestig jaar later een eind aan de Spaanse overheersing en werd Portugal weer onafhankelijk.

Ook de vernietiging van Lissabon door de aardbeving van 1755, de bezetting door Napoleon en het verlies van Brazilië in 1822 waren van grote invloed op de neergang van de Portugese welvaart. De hele 19e eeuw bleef het onrustig. De conflicten tussen de koningsgezinde grootgrondbezitters en liberale burgers liepen hoog op, met als gevolg de moord op koning Carlos I in het jaar 1908. Twee jaar later, op 5 oktober 1910, werd zijn opvolger van de troon gestoten en werd de republiek uitgeroepen.

In de daarop volgende jaren werd de ene na de andere regering omvergeworpen. De econoom António de Oliveira Salazar werd in 1932 minister-president en ontpopte zich tot dictator, die meer dan veertig jaar de Portugese politiek beheerste. Op 25 april 1974 volgde een vrijwel geweldloze militaire staatsgreep die bekend staat als de Anjerrevolutie. Deze revolutie maakte een eind aan de dictatuur en aan het militaire geweld in de koloniale gebieden van Afrika en Azië.

De toetreding tot de Europese Unie in 1986 heeft de welvaart in Portugal weer laten toenemen. Tegenwoordig is Portugal een parlementaire democratie, met een president als staatshoofd. Portugal onderverdeeld in 18 districten, die uit een aantal gemeenten bestaan, en twee autonome regio's (de Azoren en Madeira) met aan het hoofd een benoemde gouverneur.

Huisdieren

Portugal is een hondenvriendelijk land. Redelijk veel vakantiehuizen en appartementen accepteren je met je hond. Als je op een strand bent met een blauwe vlag, dan geldt er een verbod voor honden. Op de rustige plekken mag je hond soms wel zwemmen, deze plekjes vind je vooral buiten het hoogseizoen. In natuurparken is je hond meestal welkom.

Als jij je harige vriend mee wilt nemen naar Portugal, dan heb je een EU-huisdierenpaspoort nodig die je bij de huisarts kunt verkrijgen. Dit document is een bewijs dat je huisdier is gechipt en ingeënt tegen rabiës. Honden en katten moeten ten minste 21 dagen voor de reis ingeënt zijn tegen hondsdolheid (rabiësvaccinatie). Honden moeten bovendien gevaccineerd zijn tegen hondenziekte. Gelukkig hoeven honden en katten in Portugal niet in quarantaine.

Portugal is geen risicogebied. Toch kan je huisdier hier tijdens je vakantie ziek worden, bijvoorbeeld door teken- of insectenbeten. Neem voor informatie over preventieve maatregelen minimaal vier weken voor vertrek contact op met de dierenarts.

Let op: In de zomermaanden kan de temperatuur in Portugal flink oplopen. Niet alleen wij mensen maar ook huisdieren kunnen dan snel oververhit raken. Zorg dus altijd voor voldoende water en afkoeling voor jezelf, je medereizigers en je viervoeter.

Voor meer informatie over reizen met huisdieren binnen de EU verwijzen wij je naar www.licg.nl of naar de dierenarts.

Internet

In vrijwel alle dorpen en steden, maar vaak ook in de door Echt Portugal geselecteerde accommodaties kun je gebruik maken van de wifi en/of het internet. In de grote steden zijn bovendien volop internetcafés en openbare internetterminals te vinden. Laatstgenoemde zijn meestal (voor een beperkte tijd) gratis te gebruiken. Deze terminals heten ‘espaços internet’ die je tegenkomt in de kantoren van het Instituto Português da Juventude en in de toeristenbureaus.

Klimaat

Door het verschil in landschap, de breedtegraad en de afstand naar de zee kent Portugal een gevarieerd klimaat. Het Noorden van Portugal heeft een gematigd maritiem klimaat, de rest van het vaste land heeft een Middellands zeeklimaat. De zomers in Portugal zijn over het algemeen heet en droog, met een gemiddelde temperatuur in het binnenland en in het oosten van de Algarve tot wel 40 graden in juli en augustus. Het hete mediterrane klimaat wordt vooral aan de kust van Portugal afgezwakt door de aanwezigheid van de Atlantische Oceaan. Door het verkoelende zeebriesje voelt de temperatuur hier aangenaam en mild. De gemiddelde temperatuur in de zomer ligt in Portugal aan de kust rond de 30 graden. In het voorjaar en het najaar liggen de temperaturen tussen de 20 en 24 graden. In de gematigde winter kom je aan de Algarve temperaturen rond de 16 graden tegen, met kans op regen van november tot eind maart, waarbij in de bergen in Midden- en Noord-Portugal de meeste neerslag valt. De Algarve kent een gemiddelde van ongeveer 3.000 zonuren per jaar, één van de hoogste van Europa!

Landschap

Portugal heeft een langwerpige vorm met een lengte van 560 kilometer van Noord naar Zuid. De gemiddelde breedte bedraagt 220 kilometer. In het Noorden en Oosten grenst Portugal aan Spanje, het enige buurland, en in het Westen en Zuiden vormt de Atlantische Oceaan een natuurlijke grens. De meer dan 800 kilometer lange kustlijn van Portugal biedt talloze prachtige zandstranden en loodrecht uit de zee oprijzende rotsen, die je vooral aan de Algarve kunt bewonderen.

De dwars door het midden van Portugal stromende rivier de Taag (Tejo) verdeelt het landschap in twee verschillende gebieden. Ten noorden van de rivier vind je glooiende heuvels en hoge bergen, ten zuiden van de Taag is het landschap overwegend vlak. Het hoogste punt is de Serra da Estrela met 1.992 meter boven de zeespiegel.

Door het verschil in landschap zie je in Portugal ook een verschil in flora en fauna. In de bergachtige regio’s in het Noorden vind je uitgestrekte bossen met berken, kastanjebomen, eiken, esdoorns en pijnbomen. In het midden van het land kom je wijn- en olijfboomgaarden en amandelbomen tegen. Ook vind je er veel eucalyptusbossen: Als je hier een tussenstop maakt op je rondreis door Portugal, zul je meteen de heerlijke geur opmerken, die de bladeren van deze bomen verspreiden! Als je verder naar het zuiden rijdt, dan zie je een landschap dat niet alleen is gekenmerkt door de kurkeik, maar ook door vijgen-, amandel- en johannesbroodbomen en sinaasappelplantages. Aan de Algarve vind je een subtropische vegetatie met kleurrijke bloemen en de typische aardbeiboom.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Portugal heb je een paspoort of een identiteitskaart nodig, minimaal geldig tot na je verblijf. Deze informatie geldt voor personen met de Nederlandse identiteit.

Rijden in Portugal

De wegen in Portugal zijn over het algemeen prima berijdbaar, de hoofdwegen zijn goed onderhouden en de bewegwijzering is duidelijk, ook voor toeristische trekpleisters en bezienswaardigheden. Wij raden je aan om in Nederland of in Portugal een goede wegenkaart te kopen, waarop ook de kleinere wegen goed staan aangegeven. Bovendien bevat een dergelijk kaart vaak plattegronden van de belangrijkste steden in Portugal. Wanneer je het fijn vind om in een automaat huurauto te rijden is dit geen probleem, in samenwerking met onze partner Hertz biedt Echt Portugal vakanties diverse typen aan.

Souvenirs

De lokale markten en de kleinere Portugese winkeltjes zijn vaak de beste plekken voor het vinden van mooie, typisch Portugese souvenirs. Hier vind je producten van prachtig Portugees aardewerk, keramiek, kurk, leer en kantwerk. Ook zijn de op deze pagina eerder genoemde Azulejos overal te koop. Op vele souvenirs staat de haan van Barcelos afgebeeld die als nationaal symbool wordt beschouwd.

Maar Portugal is natuurlijk ook bekend om zijn port, en de tafelwijnen zijn overigens ook van uitstekende kwaliteit. Dus neem vooral een lekkere Portugese (port)wijn mee als herinnering aan je mooie rondreis door Portugal. Wil je meer weten over Portugese wijnen en andere specialiteiten? Kijk dan ook op onze pagina’s over de Portugese keuken en de wijnen.

Let op: als je in een EU-Land aankopen doet, betaal je daar BTW en eventueel accijns over. Je hoeft er dan in Nederland niet nogmaals BTW en eventueel accijns over te betalen. Zolang je niet meer dan bepaalde hoeveelheden meeneemt, dan gaat de douane er vanuit dat wat je meeneemt voor eigen gebruik is. Wanneer je meer meeneemt naar Nederland dan de toegestane maximale hoeveelheid, dan moet je kunnen aantonen dat de goederen voor eigen gebruik zijn bestemd. Kun je dit niet aantonen dan moet je bij de douane een dagaangifte doen en accijns betalen.

Taal

De taal die in Portugal gesproken wordt, is Portugees. Deze taal komt voort uit het Latijn en behoort tot de oudste van Europa. Wereldwijd spreken meer dan 160 miljoen mensen Portugees.

Valuta en geldzaken

Het wettige betaalmiddel in Portugal is de Euro. In alle grotere plaatsen zijn pinautomaten aanwezig die je herkent aan het symbool MD (Multibanco). Met de bekende creditcards kun je in grotere winkels en vaak ook in restaurants betalen.