Portugese wijnen

Wijnland Portugal

Portugal is natuurlijk vooral bekend om zijn smakelijke Port, die je op je rondreis overal tegen zult komen. Maar tegenwoordig zijn het ook de tafelwijnen die steeds meer bekendheid krijgen. Portugal heeft een geweldige rijkdom als het gaat om wijngebieden. Enerzijds biedt het land wijnstreken die behoren tot de oudste ter wereld, anderzijds wordt er continu geïnnoveerd. In bijvoorbeeld de schitterende Douro-vallei in Noord-Portugal zijn het onder meer de oude Quintas, de landgoederen die al sinds jaar en dag Port maken, die zich nu inzetten voor de opkomst van tafelwijnen uit deze streek.

Wijnbouw komt vanouds in heel Portugal voor, van Noord tot Zuid, onder steeds wisselende (natuurlijke) omstandigheden. Tijdens je Portugal vakantie zul je vele verschillende smaken en stijlen tegenkomen... rood, wit, rosé, mousserend, versterkt… je vindt het allemaal in Portugal. Tip: Bezoek tijdens je Portugal vakantie een wijnregio, er worden veelal interessante rondleidingen en wijnproeverijen georganiseerd.

Doorgaans worden Portugese wijnen samengesteld uit meer dan één druivensoort, wat kenmerkend is voor de wijnen uit dit land. Iedere regio brengt verschillende soorten voort, soorten die je buiten Portugal nauwelijks zult vinden.

Port

De Port is natuurlijk onomstotelijk de bekendste wijn van Portugal. De Vinho do Porto ontleent zijn naam aan de stad Porto. Wat bekend is als portwijn komt vooral uit de streek Dauro. De helft van alle hier geoogste druiven wordt gebruikt voor deze zoete wijn, die ook wel 'wijn van de Engelsen' wordt genoemd omdat hij vroeger vooral werd gedronken door de Engelse bezetter. De andere helft van de oogst wordt verwerkt tot de rode wijn uit deze streek, die wederom uit druiven uit drie regio's bestaat.

Vinho Verde

Neem de Vinho Verde regio in het noorden van Portugal waar lichte witte wijnen worden gemaakt. Voor de witte wijn is de belangrijkste druif de Encruzado. Er zijn zowel witte als rode Vinho Verde's. De wijnen zijn licht mousserend, hebben een hoog zuurgehalte en zijn zeer fris in de mond.

Alentejo

Een nog relatief nieuwe wijnstreek is de Alentejo ten zuiden van Lissabon. De uit deze regio afkomstige wijnen hebben de afgelopen tien jaar een hoge vlucht genomen en worden nu als rode huiswijn door vele restaurants gewaardeerd. Dus bestel vooral een glas wijn uit deze streek en laat je verrassen!

Andere lekkernijen

Bij een goed glas wijn hoort natuurlijk ook heerlijk eten! De Portugese keuken is in Nederland weliswaar minder bekend, maar van uitstekende kwaliteit en bijzonder smaakvol. Dus geniet tijdens je Portugal vakantie van de vele traditionele, typisch Portugese gerechten! Een overzicht van de meest bekende gerechten vind je op onze pagina over de Portugese keuken.