De Portugese keuken

Genieten als God in Portugal

De Portugese keuken is in Nederland weliswaar minder bekend, maar van uitstekende kwaliteit en bijzonder smaakvol. Dus geniet tijdens je Portugal vakantie van de vele traditionele, typisch Portugese gerechten! Een overzicht van de meest bekende gerechten vind je hier onder.  

De Portugese keuken is net zo rijk en gevarieerd als het landschap in Portugal. Door de vele zonuren hebben de vele groente- en fruitsoorten een intense smaak. Het brood wordt de hele dag door gebakken en is daardoor bijzonder vers en lekker. De oceaan levert natuurlijk volop verse vis, en er wordt in de Portugese keuken veel aandacht besteed aan de kwaliteit van vlees. En uiteraard mag een goed glas wijn niet ontbreken... op onze pagina over Portugese wijnen vind je meer informatie over de beroemde Port, de Vinho Verde en meer.

Maritieme heerlijkheden

De meest verrukkelijke ingrediënten van de Portugese keuken biedt de zee. Probeer eens gegrilde verse vis zoals de Sardinhas, die door vele restaurants of kraampjes op de BBQ worden bereid… je kunt de geur soms al ruiken als je door de straten van zomaar een dorpje loopt. Of proef de vele zeevruchten die langs de hele kust in overvloed worden aangeboden en op vele manieren worden klaargemaakt. Een geliefd voorgerecht zijn de Amêijoas à Bulhão Pato. Deze met knoflook en koriander verfijnde schelpen smaken overheerlijk, zeker als je een glaasje Vinho Verde erbij bestelt. Typisch Portugese visstoofpotjes zijn de Cataplanas en Caldeiradas, of de bacalhau-schotels. Van de laatstgenoemde schijnen er wel 1001 recepten te zijn, gezien de Portugezen dol zijn op deze bijzonder smakelijke stokvisgerechten. Een aanrader is ook de Salada de Polvo met verse inktvis die tongstrelend zacht wordt gekookt voordat hij in je salade beland. Dit is een perfect gerecht om in een typisch Portugees barretje of op een lokale vismarkt te bestellen.

Smakelijk vlees

Natuurlijk zijn er voor de vleesliefhebbers ook talloze gerechten, die (bijna) overal in Portugal op de kaart staan. Neem nu de beroemde Cozido à Portuguesa, een stevige maaltijd met verschillende soorten vlees, worst, kool en groenten. Voor de hartige trek tussendoor is er de Bifana, die je vaak op straat en op de markt tegenkomt. Het is een typisch Portugees broodje warm vlees, zeer smakelijk met veel mosterd. En al je altijd al slakken hebt willen proeven, dan heb je tijdens je Portugal vakantie ongetwijfeld een kans. De zogeheten Caracois zijn vooral in mei in de Algarve verkrijgbaar, dan bereikt het slakkenseizoen haar hoogtepunt. Bestel de slakken in combinatie met een lokaal biertje en geniet van het goede leven in Portugal! Trouwens, van Noord tot Zuid zie je in Portugal uitstekend vlees met beschermde oorsprongsbenaming (DOP) voor varkens-, kalfs- en geitenvlees, zodat je zeker weet dat je vlees eet van Portugese bodem.

Kaasplankje

De Portugese keuken is ook rijk aan bijzondere kazen (Queijo), zoals de bekende zachte kaassoorten uit de Serra da Estrela, uit Centro de Portugal en uit de Alentejo. De kazen worden veelal bereid uit een combinatie van koe-, schapen- en geitenmelk waardoor je een heel andere kaassmaak krijgt dan je waarschijnlijk gewend bent... maar een minstens net zo lekkere!

Zoete trek

Tot slot mogen de heerlijke Portugese zoetigheden niet ontbreken. Wist je dat vele recepten hun oorsprong in de kloosterkeukens hebben? Geliefd onder de Portugezen is de Salame de Chocolate die ons aan arretjescake doet denken en in elke pastelaria te verkrijgen is. En proef ook eens een Pastel de Nata (vanilleroomgebakje), samen met een sterk kopje koffie of een typisch Portugese espresso.

Na al die lekkernijen kun je het beste nog even nagenieten met een glaasje Port of Madeira-wijn, die je in heel Portugal natuurlijk overal tegenkomt. Breng een toost uit op jouw geslaagde Portugal vakantie! En natuurlijk op de heerlijkheden uit de Portugese keuken die met een rijkdom aan verse, uiterst smakelijke ingrediënten die dit land voortbrengt worden bereid. Saúde!